Kulinársky zážitok z ovčieho mlieka 

Regionálny produkt Podpoľanie

 

Podpoľanie – kraj pod majestátnou Poľanou, je miestom, kde sa tradície prelínajú s prírodou, a kde vznikajú produkty s nezameniteľným charakterom. Jedným z najautentickejších kulinárskych pokladov tohto regiónu je práve ovčie mlieko a jeho výrobky – pravé chuťové bohatstvo slovenských salašov.

Farma s históriou, ktorú cítiť v každom súste

Na farme Zlatý vŕšok, založenej v roku 1991 Jozefom Zvarom, sa nevyrábajú len syry – tu sa tvorí príbeh, ktorý siaha až do 14. storočia, kedy sa v tejto oblasti prvýkrát spomína ovčiarstvo. Dnes je farma živým dôkazom toho, že rodinné dedičstvo, odbornosť a láska k tradíciám môžu vytvárať výnimočné veci.

Majiteľ, pán Zvara, je poľnohospodárom telom aj dušou už viac ako 45 rokov. Lásku k ovciam a remeslu zdedil po otcovi a dnes odovzdáva svoje skúsenosti synom, ktorí pokračujú v odkaze nepretržitej rodinnej práce.

Cigája – kráľovná slovenských pasienkov

Výroba je založená na vlastnom chove plemena cigája, ktoré je ideálne prispôsobené náročným podmienkam podhorského terénu. Vďaka pastvinám bohatým na minerály a ručne vedenému procesu spracovania ovčieho mlieka, vznikajú produkty s výraznými senzorickými vlastnosťami – autentická vôňa, konzistencia a predovšetkým chuť, ktorá hovorí sama za seba.

Ručná výroba s dôrazom na tradíciu

Na farme sa všetko vyrába ručným spôsobom, čo zabezpečuje nielen kvalitu, ale aj jedinečný vzhľad každého produktu. Tento tradičný prístup odráža pôvodné výrobné metódy regiónu Podpoľania, ktoré sú dnes už vzácnosťou. Práve vďaka tejto výnimočnosti sa výrobky farmy Zlatý vŕšok zaraďujú medzi regionálne produkty s vysokou pridanou hodnotou.

Šesť dôvodov, prečo ochutnať Podpoľanie

V súčasnosti sa na farme pravidelne vyrába šesť druhov tradičných výrobkov z čistého ovčieho mlieka:

Žinčica – jemne kyslastý nápoj plný bielkovín a vápnika, neodmysliteľná súčasť salašníckej kuchyne.

Hrudkový syr – čerstvý a mäkký, ideálny na priamu konzumáciu aj tepelné úpravy.

Nite – ručne tvarované a solením upravené syrové vlákna, obľúbené na chuťovky.

Oštiepok – údený syr s jemne karamelovou chuťou a typickou kresbou.

Parenica – zvinutý parený syr, mäkký a lahodný.

Bryndza – fermentovaný syr s intenzívnou chuťou, základ tradičných slovenských jedál.

Viac než len jedlo – kultúra, identita a kvalita

Výrobky farmy Zlatý vŕšok nie sú len potraviny – sú kultúrnym dedičstvom, dôkazom, že poctivá práca, vzťah k prírode a rešpekt k tradíciám majú svoje nezastupiteľné miesto aj v modernej dobe. Každý kúsok syra či dúšok žinčice z tejto farmy nesie v sebe chuť Podpoľania – krajiny, kde sa rodí kvalita.

 Výrobky si viete zakúpiť TU

Recenzie

Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.

Pridajte prvú recenziu pre “Farma Zlatý vŕšok”

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.