GYALOGTÚRA – MEDVE NYOMÁBAN POLYÁNÁN
POLYÁNA-HEGYALJAI TURISZTIKA

TERMÉSZETJÁRÁS POLYÁNA-HEGYALJÁN

Fedezze fel Polyána-hegyalja titokzatos és varázslatos zugait. Élvezze a környező természet varázsát, barangolja be a turistaösvényeket, csúcsokat, völgyeket a Polyána-hegyaljai Bioszféra Rezervátumban és környékén. 

 

Medve nyomában Polyánán

Vezetett turisztika

FOGLALD LE ONLINE

Túraútvonal – Horský hotel Poľana– Predná Poľana – Príslopy – Kyslinky – Dolná Zálomská – Pod Dudášom – Priehybina – Zadná Poľana – Zbojnícky tanec – Katruška – Horský hotel Poľana – Predná Poľana

Útvonal: sárga jelzés / 8500; kék jelzés / 2650; piros jelzés / 0804 része a „Rudná magistrála”-nak

Nehézség: nehéz

Távolság km-ben: 16,6 km

Időtartam órákban: 5-6 óra (az idő csak tájékoztató jellegű) 

Magasság méterben: 886 m

Útvonal kezdete és vége: Horský hotel Poľana– Predná Poľana

Az útvonal legalacsonyabb pontja: Kyslinky (755 m n.m.)

Az útvonal legmagasabb pontja: Zadná Poľana (1457 m n.m.)

 

Mit szólnának egy kiránduláshoz egyenesen Szlovákia vulkanikus szívébe? Tartsanak velünk a polyánai őserdőkbe próbálják ki milyenek a vad hegyek és a gyönyörű szlovák messzesség, ahogyan megénekelte a híres költő, Andrej Sládkovič, A gyetvai legény című művében: „Magasán áll a vad Polyána, hatalmas árnyak öreganyja. Alatta Gyetva nevű városa, magas buja fiúk édesanyja …” Polyána mindemellett védett táj, bioszféra rezervátum és védett vadászterület is. A második legnagyobb szlovákiai őserdő található Polyánán 477 ha nagyságú területen, különböző típusú erdei biotópokkal, az eredeti csúcsfenyőtől kezdve, a fenyő bükkösökön és juhar bükkös hegyi erdőkön át a fenyő bükk virágos erdőkig, ahol túlnyomórészt bükk és bőséges fenyő található, az itteni legidősebb fák 400-450 éves kort értek el. A változatos, akár európai jelentőségű fajgazdagság lehetővé tette Polyána felvételét a NATURA rendszerbe, és 2008-ban Védett Madárterületté nyilvánították. Polyána területének ősrégiségének központi része korok óta emberi beavatkozás nélkül. Az ilyen erdők manapság ritkaságszámba mennek, és a legmagasabb védelmi fokozattal rendelkeznek, ami kizárja az emberi beavatkozást, és az erdő vadon jellegű. A Polyánán magas és fekete állatállománnyal, farkassal, hiúzzal is találkozhatunk, azonban a Polyánán az állatok királya a barna medve. Kirándulásunk során elmondunk valamit a legnagyobb fenevadunk életéről is, és ha szerencsénk van, előfordulhat, hogy megtaláljuk a medve nyomát. Kevesen szeretnénk azonban szemtől szembe találkozni magával a macival, annak ellenére, hogy a podpolaskéi fürdő lakóinak már volt ehhez szerencséje, és szívesen elmondják történeteiket és tapasztalataikat. Ki tudja, ki leselkedik ránk az esőerdő sűrűjéből.

Ez a túrázási ötlet a gyakorlott túrázóknak ajánlott, ugyanis ez egy hegyi túra, amely a Polyána csúcsaihoz vezet. Kalandra fel, találjuk hát meg a medve nyomait.

Jöjjenek bátran, túrázzanak Polyánában!!

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„GYALOGTÚRA – MEDVE NYOMÁBAN POLYÁNÁN POLYÁNA-HEGYALJAI TURISZTIKA” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.