POLYÁNA-HEGYALJAI MÚZEUM

A múzeum egész évben minden korosztály számára kínál kiállításokat és bemutató rendezvényeket: kulturális és oktatási tevékenységeket (szakmai előadók előadásai, szemináriumok, megbeszélések, prezentációk stb.).

Juhaim… elnevezésű állandó kiállítás a helyi népi kultúráról Polyána-hegyalján, valamint további két állandó kiállítás található a múzeum területén, melyek az alábbi megnevezés alatt tekinthetők meg: Gyetva  összefüggésben a Végles birtokkal, és Gyetvától a tengerig… J. J. Thurzo, az első szlovák haditengerészeti kapitány.
Az év folyamán a múzeum folyamatosan alakítja és hozzáférhetővé tesz rövid távú kiállításokat is, amelyek Polyána-hegyaljához kapcsolódnak – Horgolás szeretettel; Hagyományos bundák és bundakészítők, Kéknyomat.

Látogatási idő (egész évben):

Hétfőtől péntekig: 8.00-16.00

Szombat – vasárnap, munkaszüneti napok: zárva (kivéve az előre bejelentett látogatások)

A múzeum kollektív és egyéni látogatása a nyitvatartási időn kívül is lehetséges, ideértve a hétvégéket is, megbeszélés alapján a felsorolt ​​elérhetőségeken. Legalább 2 nappal előre be kell jelenteni a látogatást, hogy be tudjanak biztosítani egy dolgozót, aki körbe vezeti a vendégeket és magyarázatot fűz a látottakhoz.

 

 Nám. SNP 1, 962 12 Detva

0918 167 711

  muzeum@kcdetva.sk

NOSÁĽ  ŠTEFAN PROFESSZOR HERENCSVÖLGYI FAHÁZA

Herencsvölgyi faházban van Polyána-hegyalja hagyományos népi kultúrájának kiállítása és Nosáľ István professzor emlékszobája. A faház a városközpontban megőrzött hagyományos építészet egyik utolsó példája. A háromszobás faház ékessége a veranda, melyet kézzel készítettek, valamint szőttes kendőkkel letakart fapadokon ülhetnek és pihenhetnek az idelátogatók. Nosáľ Štefan  professzor emlékszobája átfogó képet nyújt az életéről. Bemutatja a professzor gyermekkorát, az oktatásának állomásait, tevékenységét az „Odzemkári” tánccsoportban, a „Lúčnica” együttesben, valamint foglalkozik kiadványokkal, zenével, filmmel és egyéb témákkal. A herencsvölgyi faház mindemellett foglalkozik az általános és művészeti iskolákkal. A helyi egyesületek és a folklóregyüttesek regionális oktatásának szentelt intézmény. Különféle kézműves foglalkozásokat is szerveznek itt a látogatók számára, amelyekre a faház egyik szobáját különítették el. Céljuk a letűnő kézműves készségek újjáélesztése és továbbadása, például népi ékszerek, népi hangszerek gyártása, hímzés görbe tűvel, fujara gyártás, faragás és mások.

Hriňová 714, 962 05 Hriňová

0918 877 561

Ján Kulich Galéria

A Ján Kulich Galéria Nagyszalatna ( szlovákul Zvolenská Slatina) községben található, és Ján Kulich szobrászművész alkotásait mutatja be a látogatóknak.. A műveket külön témakörökben mutatják be, amelyeknek a művész egész életét szentelte: személyiségek és a népi hagyományok szimbólumai; történelmi és történeti események; család és barátok; zenei motívumok; a nemzeti kultúra nagy alakjai. Nyitva: csütörtöktől vasárnapig 10:00 – 18:00 májustól októberig.

  Ul. Terézie Vansovej 2, 962 01 Zvolenská Slatina

  0948 366 260

  galeriajanakulicha@gmail.com

www.galeriajanakulicha.sk