TEMPLOMOK

Római katolikus Assisi Szent Ferenc templom

A klasszicista templom a 19. század elejéről származik és Ógyetva (Stará Detva) területén található. Érdekesség, hogy a templom alaprajza kereszt alakú. Az eredeti, 17. századi reneszánsz templom helyén épült, amelyből az általuk épített torony maradt. Belül a keresztút állomásait ábrázoló 19. századi képek. Három oltárasztalon is van és mind ebből az időszakból származik. A klasszicista szószék a 19. századi. A templom külső falán emléktábla található, amelyet a nemzeti színésznek, történésznek, néprajzkutatónak, Karol Anton Medvecký katolikus papnak, a Gyetva című monográfia írójának szenteltek.

Szent Péter és Pál templom Herencsvölgyön

A római katolikus templom Herencsvölgy központjában található, és egy modern építészeti alkotás, amely harmonizálja a gótikus elemeket a vasbeton építészet lehetőségeivel. Az építkezés kezdete az 1930-as évekre nyúlik vissza. A templom a város fontos nevezetességei közé tartozik, és szerepel a nemzeti kulturális emlékek listáján.

Fatimai Miasszonyunk temploma

A római katolikus templom Herencsvölgy területén, a „Raticov hegyen ”található. Népszerű hely a látogatók számára, mivel a herencsvölgyi fürdő gyönyörű környezetében található, és a környező vidék gyönyörű csak fokozzák szépségét. A templomot 1996-ban a Kapucinus testvérek igazgatták, és kolostort építettek mellé. A kolostor az ún. Fatima zarándoklatok jellemzik, melyek mindig a hónap 1. szombatján történnek. Zene a Polyána alatt és az  Aratási  ünnepség elnevezésű mulatságokat is szerveznek.