KÁPOLNÁK

Tudta, hogy a Polyána-hegyalja a szakrális épületek egyedülálló és különleges komplexuma? A tanyák a várostól távol állnak szétszórva, magányosan. A hegyekben élők messze laktak
a templomtól, ezért istentiszteletre alkalmas helyeket kezdtek el kialakítani – kápolnákat.
Az építészeti szempontból ezek többnyire egyszerű kis épületek, amelyeket olyan helyeken emeltek, ahol az emberek hálát akartak adni Istennek a család segítéséért vagy védelméért. Több kápolna azokról a családokról kapta a nevét, amelyek felépítették őket, biztosították fenntartásukat vagy elhelyezkedésük alapján nevezték el. A kápolnák Polyána-hegyalja legjobban megőrzött építészeti emlékművei közé tartoznak.

Jelenleg a Polyána-hegyaljai kápolnák vonzóak a turisták számára, magasan helyezkednek el, így lélegzetelállító a kilátás a környező tavakra. Ezeket továbbra is használják, és évente naptári ciklus alapján istentiszteleteket is tartanak itt.

 KERÉGKÁPOLNA DIVÉNYOROSZI (szlovákul PODKRIVÁŇ) 

Rendhagyó kinézete vonzza a látogatókat, mivel kívül és belül fenyő kéreg borítja. Divényoroszi „Horná Bzová” nevű   falurésznek kataszterében található. 1910-ben épült a fából készült kápolna Szűz Mária Mennybemenetelének tiszteletére. Joggal mondhatjuk, hogy Polyána-hegyalja egyik legértékesebb kulturális látványossága, mivel a faépületek között ritkaságszámba megy.