Legyen részese egy lélegzetelállító folklór műsornak Polyána-hegyalján és tapasztalja meg a lenyűgöző polyána-hegyaljai természetet

POLYÁNA-HEGYALJA VIDÉKÉNEK

egyedisége népi kultúrájában, szokásaiban és hagyományaiban rejlik és így vésdödött bele a köztudatba is. Tánc- és zenei folklórjában, valamint érdekes hangszeres és vokális előadásaiban is kitűnik.

Népviselet

A polyána-helyaljai népviseletre szerte a régióban sokszínűség és mintagazdagság jellemző, de kivágásával és felhasznált anyagával is kitűnik. Minden község ruházata különböző, így a népviselet még gazdagabbá vált. Különböző alkalmakra más-más népi ruházatot vettek fel és figyelembe vették a viselő életkorát és állapotát. Napjainkban a polyánai népviselet Szlovákia szimbóluma és prezentációs eleme. Amennyiben a Polyána alá látogat, még napjainkban is láthat népviseletbe öltözötteket, természetesen alkalomtól függő az aktuális viselet. Ilyen alkalom lehet egy-egy naptári szokás, ünnepi istentisztelet vagy folklór események.

Néptánc, ének és zene

Néptánc, ének és zene még ma is az egyedi folklór részét képezi Polyána-hegyaljában. A polyána-hegyaljiak mindig is kitűntek egyedi táncukkal, énekükkel és zenéjükkel, hangszeres improvizációikkal. Tehetségük forrása a lankákon való nehéz élet. Polyána-hegyalja legjellemzőbb táncos, vokális és hangszeres megnyilvánulása a „Rozkazovačky” (Felszólítások) elnevezésű tánc, ének és zene kombinációja, mely a bálokban és táncos eseményekkor nem egyszer torkollott verekedésbe. A polyána-hegyaljai népdal még mindig él és gyakran az itt élő emberek sorsa, történetei és érzései rejlenek benne. Megéneklik a Polyána hegység szépségeit, az országot, a várost, a padot, a tégla kutat és azt is, hogy hova jár a kedves vízért. Dallal búslakodtak és örvendeztek, része volt minden évszaknak vagy életciklusnak.

A polyána-hegyaljai népdalokat nem megszokott variációs sokszínűség jellemzi. A polyána-hegyaljai mulatságokon kétféle népzenével találkozhatunk.  A régebbi forma a vonós trió a szereplőgárdában – elülső – hegedű, hegedű vagy brácsa nagy- és nagybőgő. Egy újabb forma a remek vonós zene – elülső – hegedű, segédfront – hegedű, hegedű vagy brácsa, cimbalom és nagybőgő. A harmónika, a fujara, a síp vagy a duda (szlovákul „gajdy”) jellemzően polyána-hegyaljai népzenében használt hangszerek.

A polyána-hegyaljaiak szokásai és hagyományai

Erre a vidékre határozottan jellemző a hagyományok őrzése, melyekre naptári év eseményeivel összevonva ciklikusan megemlékeznek. A téli időszakban jár a Mikulás, szintén erre az időszakra tehetőek a betlehemi játékok, a karácsonyi dalok éneklése, lányok vesszőzése István nap alkalmából vagy a Háromkirály-járás. A tavaszi időszakban pedig az alábbi hagyományokat őrzik: Moréna (női ruhába öltöztetett szalmabábu) vízbefojtása és a tavasz hívogatása, a farsang,  Húsvét alkalmából a lányok vízzel való locsolása, májusfa állítása és kidöntése, Pünkösd, szalma égetése és az őszi betakarítási ünnepségek – megköszönni e termést.

A naptári szokások szorosan kapcsolódnak a napfordulók és napéjegyenlőségek körforgásához, a téli napforduló a kereszténység hatása alatt összeolvad a karácsonnyal, a tavaszi napéjegyenlőség pedig a húsvét megünneplésével. A naptári folklór agrár jellegű, mert a mezőgazdasági életmóddal összefüggésben alakult ki. A gazdaságok a mai napig olyan tevékenységeket végeznek az év során, amelyek biztosítják az állatok jólétét, valamint a szántóföldi növényeket. Karácsonykor karácsony estéjén, az etetéskor, az állatokat fokhagymás kenyérrel látják el, az ajtón és az állatok homlokára keresztet vetnek fokhagymával, hogy egészségesek legyenek és ne tegyen rájuk senki rontást. Tavasszal, az első szántáskor a gabonazsákokat szentelt vízzel szentelik a jobb termés érdekében, és azok a gazdák, akik az első szántást lóerővel hajtják végre, megáldják lovaikat.

Fesztiválok és rendezvények

A polyána-hegyaljai népi kultúrát leginkább a fesztiválok, kulturális rendezvények révén vagy kisebb községi események alkalmával ismerheti meg.

A naptári ciklus minden évszakában van mit tapasztalni és felfedezni Polyána-hegyalján !!

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„POLYÁNA folklór” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.