Turisztikai attrakció Kalamárka az egyik legfontosabb természeti látnivaló Polyána-hegyalján. Ami varázslatos ebben a környékben, az a rendkívül robusztus dombormű, amely mögött hosszú hegymászási hagyomány áll, ezért hívják a sportmászás andezitbástyájának.

Történelmi szempontból még mindig ez az egyetlen ismert kora-középkori helység Polyána-hegyalja déli részén. Ismeretes, hogy Kalamárka már az őskorban is felkeltette az emberi figyelmet, és ma sincs ez másként.

A hegymászók mellett évente sok turista váltja egymást, akik adrenalinélményekre vágynak ezeken a sziklafalakon. A Hátulsó-Kalamárka teljes fennsíkja szabadon hozzáférhető a turisták számára. Van egy őskori megerősített település – régészeti lelőhely, ahol a víztartályt Kalamárka első lakóinak nyomaként láthatja. A hegymászók számára ez az andezitfelfogás két szektort kínál a hegymászáshoz, nevezetesen a Hátulsó-Kalamárka felső szikláit és a Elülső-Kalamárka alsó szikláit, amelyek akár 20 méter magasak és horgokkal vannak újra rögzítve. Itt található egy kilátó a gyetvai völgyre és Szlovákia egyik legszebb sziklaútja, melynek neve Indián.

Autóval közvetlenül a Kalamarka sziklákhoz lehet eljutni. De sokkal jobb élményben lesz részed Kalamárka felől, ha könnyen megközelíthető és jól jelölt turistaútvonalon halad Gyetvától. A gyalogos út igénytelen és körülbelül 2 km hosszú.

 

Kalamárkából Polyanába juthat el, továbbá a környező településekre, például Boriak-szikla, PR Mačinová, Kopa, Melich-szikla, de közvetlenül Polyána városába is.

Kalamárka minden évszakban elérhető, és ennek köszönhetően felfedezhet Polyána szépségeit a forró nyári napokon, színes ősz közepette, virágzó tavaszon, de jeges télen is.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„KALAMÁRKA” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.