JAVORINKA pásztor hegyvidék nagy füves területekkel, amely a Polyána Bioszféra Rezervátum területén fekszik Herencsvölgy város kataszteri területén, Polyána-hegyalja déli részén, közvetlenül a Polyána felé vezető főút mellett. A térség egy fontos nemzetközi NATURA 2000 rendszerben került bejegyezésre.

A térséget kivételes, gyönyörű panorámás kilátás jellemzi. Különösen a Javorinka na Kešovke alatti sziklás kilátóból. Innen látható a Vepor, a Sihlian fennsík, az Ostrožky, a Javorie és a festői herencsvölgyi lankák.

Ezenkívül a helyszín gazdag természeti és kulturális elemekben, például vulkanikus eredetű magas sziklás képződmények, őserdei képződmények, védett növények, kőkutak, eredeti hegyi kunyhók különböző típusai és a Javorinkai Turisztikai Menedékház.

A Javorinka hegyi legelői erős pásztori és bandita hagyománnyal rendelkeznek, mivel a népi építészetnek számos olyan objektuma van, amelyek korábban szarvasmarha- és juhpásztorokat szolgáltak. Továbbá érdekes tény az is, hogy a háború alatt katonai frontok vonultak át a hegyi legelőkön, amit a kőkunyhók falaiban található  lövésnyomok bizonyítanak. A településen találhatók az elesett katonák tömegsírjai.

A Javorinka tetején, a régi fenyők alatt egy másik látványosság található – egy kő iránytű,  mely kisebb sziklák körbe halmozásával épült meg, középen orientációs kereszttel. A körben négy olyan hely van, ahol nagyobb mélyedések találhatóak, amelyek négy égtáj felé mutatnak.

A herencsvölgyi tanyáktól a Bisztra-vízesésig, valamint a Polyánahoz vezető túraútvonalak a Javorinka hegyi legelőin haladnak át.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„JAVORINKA” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.