Népi építészet

 

Jellegzetes régió egyedülálló népi építészettel !!

POLYÁNA-HEGYALJA TÉRSÉGE egyedülálló természeti és kulturális gazdagsága miatt. Polyána-hegyalján sétálva találkozhat a népi építészet egyedülálló elemeivel, például rönkházakkal, kő- és agyagházakkal vagy gazdasági épületekkel, amelyek varázsukkal ékesítik Polyána-hegyalja festői táját.

Faházakat vagy kőkunyhókat találhat a hegyi legelőkön, Javorinkán Polyána felé vezető főúton. Ezekben a kunyhókban szarvasmarha és juh pásztorok éltek. Jelenleg a kunyhókat rekonstruálják, és a turisták számára szabadon hozzáférhető turisztikai menedékhelyekké válnak.

A népi építészet egyik ékes példája a Herencsvölgyben található faház (szlovákul „Hriňovská drevenica”), melynek belső terében a hagyományos polyána-hegyaljai népi kultúra állandó tárlata kapott helyet, ill. Nosáľ Štefan professzor emlékszobája. A háromszobás faház lenyűgöz esztétikus veranda – gang kialakításával. A gangot kézzel készítették speciális égetés technikával. Az idelátogatók kényelmes fa padokon pihenhetnek meg a gangon.

Gyetva történelmi cetrumában kőből készült ház található, mely előtt fából készült kapu áll. A kapu tetejét napmotívum díszíti. Kulturális emlékmű és a gyetvai népi építészet ékes példája, az ún. hosszú házak, amelyekben több lakóegységet rendeztek be egymás után. Az 1857-ből származó, fából faragott kapu egyedülállóan megőrzött kis építészeti emlék.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Népi építészet” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.