Elérhető 

2020.8.20 – 2020.8.17.

FOGLALJON SZÁLLÁST

 

LEÍRÁS

Látogassa meg a herencsvölgyi zöldellő rétek gazdaságát, próbáljon ki egy már-már történelminek nevezhető kerékpárt vagy csak egyszerűen sétáljon el a vízeséshez. Kóstolja meg a polyána-hegyaljai mézet vagy próbalja ki a méhészkedést. Szerezzen még több élményt a Polyána alatt.

PROGRAM

1. nap

Érkezés, elszállásolás

Az ár az alábbi tételeket tartalmazza:

Fedezze fel a Polyána-hegyalja nyújtotta természetet
Utazzon az időben nem egészen egy teljesen évszázadot, majd egy kemény, de lelkileg gazdag időszakba érkezik. Ebben az időszakban a legfőbb megélhetést az állattartás, növénytermesztés és a földművelés jelentette. Látogassa meg Kučera József gazdát a herencsvölgyi zöldellő réteken, aki a mezőgazdaságnak szentelte életét.

A helyi gazdaságokat nagyon jól tükrözik a hagyományos építészeti elemek, fa gerenda rönkök a pásztorkunyhókban vagy a szalmatetők. Bekapcsolódhat a gazdaság körforgásába, törődhet akár az állatokkal is.

2. nap

Az ár az alábbi tételeket tartalmazza:

A gyetvai rét Skliarovo-i részén a található a „Laznícky dvor”(réti udvar), ahol megőrződött rengeteg eleme a népi építészetnek, továbbá hagyományos mezőgazdasági gépek is találhatóak itt. Van kerékpár kiállítás is. A látogatásokat idegenvezetővel is lehet abszolválni, aki mindent elmesél a történelmi múltról és a használati tárgyakról. A meglepetés pedig az, hogy  fényképeket lehet készíteni az esti mesét hozó nagyapó („Deduško večerníček”) kunyhója előtt.

Megjegyzés: Plusz költségért átöltözhetnek gyetvai népviseletbe a Polyána alatti természet lágy ölén és akár fényképeket is készíthetnek, nem csak a természetben, hanem a népi építészeti műemlékeknél is.

Látogassa meg Melich Imre méhfarmját, ahol méhészkedő gyorstalpalón vehet részt és meg is kóstolhatja méhész termékeket. Melich úr termékekeit a Polyána-hegyaljai regionális termékek márka listáján szerepel.

Megjegyzés: Rossz idő esetén nem lehet közvetlenül a méhekhez menni, de a termékek bemutatása, kóstolás és a méhész gyorstalpaló nem marad el (kárpótlásképp a résztvevők egy csésze mézet kapnak).

További lehetőségek erre a napra:

Stožok kötél park

Könnyű túra a Melich-sziklára

A 2650-es sz. kék jelzésű útvonal, Gyetva felől indul, a Polyána-hegyaljai Múzeum parkolójából (cca. 4 km és 1 óra hosszáig tart). A Melich-sziklához vezető útvonal a Kalvária mellett halad el, ahol a Faragott fakeresztek kiállítása található, továbbá elhalad a homokbányák mellett, majd  a helyi Skliarovo tanya mellett. A turisztika szerelmesei folytathatják utukat a Polyánára, a „KOPA” elnevezésű szikla tömörülés mellett elhaladva, át a legelőkön, erdei utakon át a VRCHDETVA-n. Közepes nehézségű túraútvonal vezet a Skliarovo tanyáról, a Melich-szikla mellől. A tanyán van parkolási lehetőség, autóbusszal is el lehet jutni ide, majd a kék jelzést követve 30 perces túra abszolválható.

 

3. nap

Az ár az alábbi tételeket tartalmazza:   
Ismerd meg a történelmi Gyetva városát bicikliről professzionális vezetővel. Gyetva óvárosa érdekes helyeket rejt, ahol megismerheti a helyi tradíciókat, és találkozhat olyan emberekkel, akik még mindig életben tartják ezeket a hagyományokat. Veronika Golianova szobája polyána-hegyaljai népművészeti kincseket rejt.

Megjegyzés: A legkisebb történelmi kerékpár 10 éves kortól alkalmas gyermekek számára. Klasszikus kerékpárokat biztosítanak a kisebb gyermekek számára. Sisakok is kaphatók. Tandem kerékpár vagy elektromos retrobicikli felár ellenében bérelhető.

A bemutató mindig a csoport legfiatalabb tagjához igazodik: )

 

További lehetőségek erre a napra:

Bisztra-vízesés

A Nyugati-Kárpátok legmagasabb vulkanikus vízesése, a kőfal ugyanis meghaladja a 23 méter magasságot. A vízeséshez a Bisztra patak mellett vezet egy turistaösvény Bystré – Vrátka útelágazás felé. A turistaősvény cca. 2,5 km hosszú, nagyjából 1 óráig tart eljutni a parkolótól a vízeséshez. A Polyána Hotelből a zöld jelzés mentén lehet eljutni a vízeséshez. A vízesés környezete rendezett, közvetlenül a vízesés mellett egy létra vezet, így fel lehet jutni a vízesés tetejére, ahol meg lehet pihenni. Majd a Polyánára vagy a Javorinka felé indulhatnak útnak.

A herencsvölgyi zöldellő rétek

Szlovákiai és európai raritásnak számítanak a gyönyörű, zöldellő rérek és szántóföldek Herencsvölgy (Hriňová) városa környékén. Ez a festői szépségű térség gyönyörű természetének és nyugalmának köszönhetően a legkeresettebb helyek egyike lett.
A teraszos szántőföldek a herencsvölgyi Polyána-hegyalja büszkeségei. A teraszos elosztás, annak a jele, hogy a térség emberemlékezet óta mezőgazdasági térség.
A teraszos szántóföldeket kőből készült határok választják el. A földekhez öröklés alapján osztották el a testvérek között, így lettek ilyen szépen tagoltak. Egyedi darabkái a múltnak és festőivé varázsolja Polyána-hegyalját. Nagy része ezeknek a termőföldeknek a máig működő gazdaságnak köszönhetően maradt fenn.

Ha meglátogatja ezt az országot, festői faházakkal vagy út menti faragott keresztekkel és kápolnákkal találkozhat, amelyek magas helyeken vannak, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező vidékre.

  1. nap

Indulás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„MESEBELI KIRÁNDULÁS POLYÁNA-HEGYALJA MASARYK UDVARÁN” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.