Melich-szikla 

A Melichova-szikla a Polyána déli lábánál található, a gyetvai Skliarovo felett, gyönyörű kilátással Gyetvára és a környező hegyekre.

A szikla 30 méter magas természeti emlék, és Polyána-hegyalja egyik legdominánsabb emléke, amely kiemelkedik a környezetből a festői Polyána-hegyaljai táj felett. A Melich-szikla az áramló láva formájában kövesedett meg, a szikla egykor a lávafolyás egyik részét alkotta és ilyen formában maradt ránk.

Melich-sziklához egy irigykedő asszony mondája kötődik.  A monda szerint az asszony egy kosárral a hátán asszony sietett az esküvőre, de útközben kővé változott. A Polyánáról lefelé érkező turistákat a nagy szikla, egy turistára emlékezteti nagy hátizsákkal a hátán. A szikla alsó részébe fel lehet mászni, innen felejthetetlen a kilátás tárul a gyetvai-völgyre és a környező dombokra.

A Melich-sziklához a 2650 számú kékkel jelölt turistaösvényen lehet  eljutni Gyetvából, közvetlenül a Polyána-hegyalja Múzeum parkolójából. Az út Kalvária körül halad, ahol Fából Faragott Keresztek Kiállítása található, elhalad egy homokbánya mellett és átmegy a helyi Skliarovo tanyán, amíg el nem éri Melich-sziklát. A turizmus kedvelői számára az útvonal Polyána felé nem ér véget, hanem tovább folytatódik a KOPA nevű sziklaalakzatok körül, valamint a VRCHDETVA-n  (magy. Gyetva csúcsa) keresztül legelők és erdei utak mentén. Kevésbé megterhelő túrázás a Melich-szikláig a helyi Skliarovo településtől indul, ahol van parkolási lehetőség is, de busszal is könnyen megközelíthető, onnan pedig gyalog 30 percig tart az út a kék jelzés mentén haladva.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Melich-szikla” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.