Kyslinky nevét viseli az az  erdei település, amely a kevés megőrzött egyedülálló erdőtelepítési típus egyike Szlovákiában. Kyslinky legnagyobb vonzereje Polyána középső részén található, közvetlenül a kihalt Polyána rétegvulkán kráterének közepén.

Kyslinky-ben tipikus erdei épületek találhatók gazdaságokkal, értékes erdészházakkal, érdekes vasúti telefonfülke, hídszerkezetek maradványai és az eredeti szénbánya háza.

A település a Végles erdei vasúttal egyidejűleg jött létre 1904 – 1906 között. A vasút 1975-ig működött. Az erdei vasútvonal 23 km hosszú, Végles – Očovská píla – Hrochotský malom – Bugárová – Bátová – Kyslinky útvonalon közlekedett. Szezon ideje alatt gyakran akár 200 erdei munkás is tartózkodott itt. Jelenleg a település Kyslinky Erdészeti Igazgatóság székhelye és számos erdészeti család a mai napig is aktívan tevékenykedik. Kyslinky erdei települését a LESY SR, š.p. (a Szlovák Köztársaság Erdészete)  “fontos erdei hely”-nek nyilvánította.

A kis polyánai település Hrochoť falu része és bizonyos turisztikai útvonalak kereszteződését is jelenti Polyanán keresztül a szélrózsa minden irányába. A krátertől keletre Jasenová hágón keresztül a zöld jelzés mentén / 5500a, vagy délre Predná Poľanától Herencsvölgyig a varázslatos, enyhe dombokon át a sárga jelzés után / 8500. Az erdei település „főbejárata” Hrochoť községből nyílik, így körbe járhatja a Hrochot-völgyet, a bátovai nagy sziklát és a Jánošík hegyet a kék jelzés mentén / 2650. Kyslinkyből Zadná Poľana és a Katruška kilátóig is eljuthat, a kék jelzés mentén / 2650 a Dolná Zálomskán, Dudášon át Priehybináig és Priehybinától a Rudná magistrala 0804-es ösvényen át a piros jelzésig Zadná Poľana (1458 m tengerszint feletti magasságban) és a Katruška kilátó. Biztos, hogy nem fog eltévedni a Polyána Bioszféra Rezervátum erdeiben, éppen ellenkezőleg, számos egyedi, gyönyörű természeti tulajdonságot fedez fel.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kyslinky, az erdei település” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.