GYALOGTÚRA – HERENCSVÖLGY PÁSZTOR ÉS BETYÁR ÖSVÉNYEIN

 

TERMÉSZETJÁRÁS POLYÁNA-HEGYALJÁN

Fedezze fel Polyána-hegyalja titokzatos és varázslatos zugait. Élvezze a környező természet varázsát, barangolja be a turistaösvényeket, csúcsokat, völgyeket a Polyána-hegyaljai Bioszféra Rezervátumban és környékén. 

Pásztor és betyár ösvény a herencsvölgyi dombokon

Turisztika kalauzolással

 

FOGLALD LE ONLINE

Túraútvonal – Herencsvölgy, Polyána-hegyalja főtere – Klopotovo – Riečka – Pivnička – Bisztra vízesés – Javorinka – Kešovka – Priehalina – Klopotovo – Herencsvölgy, Polyána-
hegyalja főtere
Útvonal: sárga jelzés / 8500, tanösvény
Nehézség: Közepes
Távolság km-ben: 19,2 km
Időtartam órákban: 5 – 6 óra (az idő csak tájékoztató jellegű) 
Magasság méterben: 847 m
Útvonal kezdete és vége: Herencsvölgy, Polyána-hegyalja főtér
Az útvonal legalacsonyabb pontja: Herencsvölgy, Polyána-hegyalja főtér (483 m n.m.)
Az útvonal legmagasabb pontja: Bisztra vízesés (990 m n.m.)

A természetjárás Herencsvölgy központjában kezdődik a Polyána-hegyaljai főtéren, a turisztikai információs központ előtt, ahonnan a sárga útvonalon elindulva a Klopotovo kálváriára juthat el, áthaladva a herencsvölgyi dombokon – Riečka, Pivnička na Bystré, Vrátka. Átkelve a dombokon megismerkedhet a még mindig élő gazdálkodással és szokásokkal Herencsvölgyben. Megtanulhatja megkülönböztetni a gyógynövényeket, melyek a réten nőnek. A természetjárás Bystrén és Vrátkan keresztülhaladva folytatódik, a turistaösvény a Bisztra-vízeséshez vezet, itt meg lehet pihenni, falatozni kicsit, lehet fényképeket készíteni a vízeséssel a háttérben.

A Bisztra-vízesés a Nyugati-Kárpátok legmagasabb vulkanikus vízesése, a kőfal ugyanis meghaladja a 23 méter magasságot. A vízeséstől elindulva egy létrán keresztül eljutunk a Javorinka felé vezető ösvényre, mely elhalad a Javorinka és sok más kevésbe ismert kőalakzatok mellett.

A JAVORINKA egy hegyi, pásztor jellegű füves térség tele a régi pásztoros életmód jeleivel, a Polyána Bioszféra Rezervátumon belül található, amely a NATURA 2000 nemzetközi rendszerbe is bejegyzésre került. A térséget kivételesen gyönyörű panoramatikus kilátások jellemzik. Továbbá a térség gazdag természeti és kulturális leletekben, magashegységi kőzetekben, vulkanikus eredetű kőzetekben, őserdei lenyomatokban, védett növényekben, kő kutakban, eredeti állapotukban megőrzött pásztor kunyhókban, a Javorinka Turisztikai Menedékhely is itt található, mely alkalmas száraz ebéd elfogyasztására és egy kis pihenésre is.

A Javorinky hegyi legelő nagyon erős pásztor és betyár kultúrával rendelkezik, ezt igazolják az építészeti műemlékek, melyek a múltban a pásztorokat szolgálták, akik éppen a juh vagy marha nyájakat legeltették. Ezek mellett haladnak a turistaösvények is. A kőkunyhók falaiban található lövés nyomok arról tanúskodnak, hogy a háborús időszakokban erre vonultak a katonai frontok, valamint a térségben  több katonai tömegsír is található.

A Polyána hegyi legelőin tett séta alkalmával szezonális ehető és gyógynövényekkel, gombákkal és azok gyakorlati használatával ismertetik a látogatókat. A szabadban előforduló ehető és gyógynövények felfedezése során élvezhetjük a mezők, rétek és legelők festői mozaikját, és itt ismerkedünk meg például szártalan bábakaláccsal, keskenylevelű kakukkfűvel, közönséges orbáncfűvel, közönséges cickafarkkal, fehér ürömmel, de ki tudja, lehet sikerül megtalálni a chaga gyógygombát is vagy a gyógyító hatású nyírfatapló gombát is, de örülhetünk az ízletes rizikének is és a nagy őzlábgombának is.

A turisztika Javorinka alatti Kešovke kilátón éri el tetőpontját, innen szépen megfigyelhető a Vepor hegység, a Sihlianska-fennsík, Ostrôžky, a Javori és festői szépségű herencsvölgyi dombok. A szikláktól a turistaösvény a herencsvölgyi dombokon keresztül folytatódik tovább Priehalinan és Klopotovon át Herencsvölgybe a Polyána-hegyaljai főtérre.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„GYALOGTÚRA – HERENCSVÖLGY PÁSZTOR ÉS BETYÁR ÖSVÉNYEIN” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.