1. Bisztra-vízesés

A hét csoda közül az első. Az országos természeti emlék és a Nyugat-Kárpátok vulkánjainak egyik legnagyobb vízesése, a sziklafal meghaladja a 23 méteres magasságot. A vízesés Polyána déli lejtőin, a Bystré-patak felső szakaszán található.

2. Polyána vulkán

Szlovák kihalt harmadlagos vulkán – rétegvulkán. Körülbelül 20 km átmérőjű, megőrzött vulkáni formájú Polyána Európa legmagasabban kihalt vulkánjai közé tartozik.

 3. Kaľamárka

A turisztikai attrakció, Polyána-hegyalja legfontosabb régészeti lelőhelye. Ami elvarázsolja ebben a helységben, az a rendkívül masszív dombormű, amelynek hosszú mászási hagyományai vannak, ezért hívják a sportmászás andezitbástyájának.

4. Fából faragott keresztek

Polyána-hegyalja városainak és falvainak helyi kulturális örökségének egyedülálló részét képviselik. Polyána-hegyalját látogatva fellelhetők az utakon, a temetőkben és a gyetvai kálvárián, ahol fából faragott keresztekből álló kiállítás látható.

5. Polyána-hegyaljai folklór, hagyományok és legendák

A Polyána-hegyaljai térség a nagyközönség tudatában egyedülálló régióként, egyedülálló népi kultúrával, szokásokkal és hagyományokkal rendelkezik. Tánc- és zenei folklórjában, valamint érdekes hangszeres és vokális előadásaiban is kitűnik.

6. Bátovi kőszikla

A Bátovi kőszikla természeti emlék a Horhát-völgyben található. Ez egy 14 m magas és 8 m széles agglomerált kőtömb. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a Hrochotek malom és a Kyslinky felé vezető úton helyezkedik el, közvetlenül a kihalt Polyána vulkán kráterében található.

7. Jánošík szikla

A Jánošíková skala természeti emlék magassága 30 méter, hossza pedig 200 méter.
A Horhát-völgyben, a Polyána rétegvulkán kalderájának szélén fekszik. Közvetlenül a sziklaszirtben található a “hamis” Abčiná-barlang. A legenda szerint Jánošík elrejtette benne kincseit, kötél segítségével ereszkedett le a barlangba.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Polyána hét csodája” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.