Polyána

„Magasan áll a vad Polyána, hatalmas árnyékok öreg anyja…“

A Polyána hegység állítólag Szlovákia egyik legegészségesebb része. Az egyik legszebb és legimpozánsabb, az biztos! Ennek a vulkanikus hegyláncnak a legmagasabb csúcsát két csúcs alkotja, nevezetesen az Elülső Polyána (1367 m tengerszint feletti magasságban) a Poľana Hotel elnevezésű hegyi szállodával és a Hátsó Polyána (1457 m tengerszint feletti magasságban), amelyeket Priehybina nyerge választ el. Az egész hegység körülbelül 13 mld. évvel ezelőtti aktív tercier rétegvulkán erodált maradványa és akár 3000 m magasságot is elérhette. A vulkán hatalmas kitörése után a kaldera (“kazán”, a vulkán falainak összeomlásával kialakult vulkáni képződmény) Kyslinky település helyén alakult ki, legfeljebb 600 m mélyen, 6 km átmérővel.

Körülbelül 20 km átmérőjű, megőrzött vulkáni formájú Polyána Európa legmagasabb kihalt vulkánjai közé tartozik. A legszebb kilátás a Príslopy nyeregből nyílik. Ám a kilátás a legmagasabb csúcsról, Hátsó Polyána településétől a sűrű lucfenyő miatt korlátozott. Érdemes azonban megtenni egy 15 perces sétát a piros jelzés mentén a Katruška és a Zbojnícky tanec kilátókig: elvarázsol az egész Szlovák Érchegység, Krížná, Király-hegy vagy a Sitno látványa. A látogatók útitársai az erdő zaja és az isteni béke. Medvék, farkasok, hiúzok és vad macskák is keresik társaságukat, így a beszédes turistáknak bizony nem kell félniük a találkozástól. Polyána védett madaraknak is otthont ad. Egy ornitológus türelmével megfigyelhetjük a fekete fajdot, a hosszúfarkú baglyot, a gatyáskuvikot, a szirti sast vagy a vándorsólymot. A Polyána lejtőin előforduló sok védett növény közül a két kiemelt növény a szibériai nőszirom és a húsevő növény kereklevelű harmatfű. A Polyána hegységre a 2. fokú védelem vonatkozik, ami azt jelenti, hogy nincsenek szigorú korlátozások, de 22 kicsi védett területén a 4. és az 5. fokú védelem csak a kijelölt útvonalakon engedi meg a turisták mozgását.

Olyan helyeket, mint pl. Kalamárka, Bisztra-vízesés, Melich-szikla biztosan érdemes meglátogatni. Az egész hegységet számos túraútvonal keresztezi Gyetva és Herencsvölgy városaiból kiindulva.

Polyána Bioszféra Rezervátum

1990-ben a Polyána (Poľana) Tájvédelmi Terület és Bioszféra Rezervátummá lett nyilvánítva.  Az UNESCO Ember és bioszféra kormányközi programja keretében jött létre a bioszféra rezervátumok világ hálózata, melybe 120 ország 669 védett területe tartozik. A program célja, hogy megőrizze az érintett területek biológiai sokszínűségét a régiók fejlesztése mellett, támogassa a fenntartható idegenforgalmat, hozzáférhetővé tegye az információkat a környezet állapotáról, személyzeti és intézményi hátteret építsen, valamint bekapcsolja a rezervátumokat a globális megfigyelő rendszerbe.

A bioszféra rezervátumok és tájvédelmi területek jó példái az ember és természet fenntartható együttélésnek, küldetésük, hogy támogassák a helyi lakosságnak a hagyományos mezőgazdaság, a folklór és a szokások megőrzéséhez való aktív hozzáállását, pótolhatatlan fontosságúak a kultúra szempontjából és szerves részei a szlovák vidéknek.

A Polyána BR három zónára oszlik, az első a nukleáris – 6 szétszórt magból áll. Ebben a részben nem gazdálkodnak, hanem az önszabályozási folyamat működik, kutatásra használják, emberi beavatkozás csak akkor lehetséges, ha a természeti elemek – kalamitások – zavarják a területet. A második, az ütköző zóna, megvédi a nukleáris zónát a környezeti hatásoktól. A gazdálkodás a természetvédelem érdekének van alárendelve. A harmadik, átmeneti övezetben, a gazdasági tevékenységet a természetvédelmi érdekekkel összhangban kell irányítani.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Polyána” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.