GYALOGTúRA – Gyetvából kalamárkán át hátsó-polyánára

 

TERMÉSZETJÁRÁS POLYÁNA-HEGYALJÁN


Fedezze fel Polyána-hegyalja titokzatos és varázslatos zugait. Élvezze a környező természet varázsát, barangolja be a turistaösvényeket, csúcsokat, völgyeket a Polyána-hegyaljai Bioszféra Rezervátumban és környékén.

Gyetváról a Hátsó-Polyánára

Túraútvonal – Gyetva (Podpolianske Múzeum) – Gyetva, Stavanisko rész  – Kalamárka – Elülső – Polyána (Horský (hegyi) hotel Poľana) – Priehybina-hágó – Hátulsó – Polyána – Katruška kilátó és „Zbojnícky tanec” (Betyártánc)

Útvonal: piros jelzés / 0804 Rudná magistrála része

Nehézség: nehéz

Távolság km-ben: 14,4 km

Időtartam órákban: 5 óra (az idő tájékoztató jellegű) 

Magasság méterben: 1 168 m

Útvonal kezdete: Gyetva, SNP tér (Podpolianske múzeum)

Útvonal vége: Hátsó-Polyána (Katruška kilátó a „Zbojnícky tanec” (Betyártánc))

Az útvonal legalacsonyabb pontja: Gyetva SNP tér (415 m n.m.)

Az útvonal legmagasabb pontja: Hátsó-Polyána (1 457 m n.m.)

Túrázás Polyána ősi gyökereinek nyomában Gyetva történelmi központjában, Ógyetva városában kezdődik a téren, a Podpolian Múzeum közelében, ahova busszal könnyen eljuthat, vagy autóját az ingyenes parkolóban parkolhatja le. Innen a piros jelzésen haladva kövesse Gyetva – Stavanisko helyi részét. Ezután az út réteken és erdőkön halad át Polyána első ősi gyökereihez Kalamárkára, ahol ülni és pihenni lehet a tűzhely mellett. Turisztikai attrakció Kalamárka Polyána-hegyalja egyik legfontosabb természeti látnivalója. Ami elvarázsolja ebben a térségben, az a rendkívül robusztus dombormű, amely mögött hosszú hegymászási hagyomány áll, ezért hívják a sportmászás andezitbástyájának.

Történelmi szempontból még mindig ez az egyetlen ismert kora-középkori térség Polyána-hegyalja déli részén. Ismeretes, hogy Kalamárka már az őskorban is felkeltette az emberi figyelmet, és még ma sincs ez másként.

A hegymászók mellett évente sok turista váltja egymást, akik adrenalinélményekre vágynak ezeken a sziklafalakon. A sziklafalak és a Hátsó -Kalamárka teljes fennsíkja körüli gyalogút szabadon hozzáférhető a turisták számára. Van egy őskori erődített település – régészeti lelőhely, ahol a víztartályt Kalamárka első lakóinak nyomaként láthatja. A vörös jelzés egy másik szakasza a Kalamárka hegyi kunyhó körül vezet az erdőn, majd a rétek szélén, majd ismét az erdőn át. A tábla egy kavicsos úton halad tovább a túraúrvonal mentén, amely összekapcsolódik a kék jelzéssel. Észre sem veszi és a Poľana hegyi szálloda előtt találja magát. A szálloda ideális hely a kikapcsolódásra, továbbá van lehetőség harapni is valamit a szálloda büféjében, ahol WC is rendelkezésükre áll a turistáknak. A természetjárás a szállodánál azonban nem ér véget, tovább folytatódik a Hátśó-Polyána felé Priehybinán át Katruška és „Zbojnícky tanec” (Betyártánc) felé a vörös jelzésen.

Ez a túrázási ötlet a gyakorlott túrázóknak ajánlott, ugyanis ez egy hegyi túra, amely a Polyána csúcsaihoz vezet. Kalandra fel, találjuk hát meg a medve nyomait.

Jöjjenek bátran, túrázzanak Polyánában!!

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„GYALOGTÚRA – GYETVÁBÓL KALAMÁRKÁN ÁT HÁTSÓ-POLYÁNÁRA” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.