Fedezze fel Polyána-hegyalja titokzatos és varázslatos zugait. Élvezze a környező természet varázsát, barangolja be a turistaösvényeket, csúcsokat, völgyeket a Polyána-hegyaljai Bioszféra Rezervátumban és környékén.

Herencsvölgyről a Polyána  kráteréhez

Túraútvonal – Herencsvölgy – Kyslinky

Útvonal: sárga jelzés / 8500

Nehézség: Nehéz

Távolság km-ben: 13

Időtartam órákban: 6,5 óra (az idő csak tájékoztató jellegű)

Magasságmérők: 1336

Az útvonal kezdete: Herencsvölgy

Az útvonal vége: Kyslinky

A Kyslinky erdőtelepülés azon kevés megőrzött egyedülálló erdőtelepítési típus egyike Szlovákiában, amely a legnagyobb vonzerővel rendelkezik Polyánán, ugyanis közvetlenül a kihalt Polyána rétegvulkán kráterének közepén található.

Kyslinkyben tipikus erdei épületek találhatók tanyákkal, ritka erdészházak, érdekes vasúti telefonfülke, hídszerkezetek maradványai és az eredeti formájában ránk maradt szénégető épülete.

A település a véglesi erdei vasút építésével párhuzamosan jött létre 1904 – 1906 között és
1975-ig működött. Az erdei vasútvonal 23 km hosszú és a Végles – Očovská píla – Hrochotský malom – Bugárová – Bátová – Kyslinky útvonalon halad.

Szezon idején több mint 200 erdei munkást is foglalkoztattak. Ma itt található a Kyslinky Erdészeti Igazgatóság székhelye és továbbra is több erdészeti család működik itt állandóan. Kyslinky erdei települését a LESY SR, š.p. “jelentős erdei hely”-é nyilvánította.

Horhát községe része az erdei településnek és számos túraútvonal találkozik itt.
Az egyik Polyána déli oldalától Herencsvölgyből indul a bájos, gyönyörű dombokon át,

a környező természetbe, a farmokba és a megőrzött teraszos mezőkre vezet.

A legtöbb túraútvonal Herencsvölgy központjában, a turisztikai információs központ közelében lévő téren kezdődik, ahonnan a sárga jelzést követve Kalvária környéki Klopotovo felé haladva – keresztezi Hriňovské lazyt- Riečka, Pivnička és Zánemecká na Bystré, Vrátka folytatódik. Innen a Polyána erdei vegetációs szakaszain át az Elülső-Polyánán a Hotel Poľana-ba érkezik a túrázó, ahol felfrissülhet a Macík hegyi büfében.A szállodától a hegyi túrázás a sárga jelzés mentén folytatódik Drábovkán át Príslopyig,
a Polyána kihalt rétegvulkán kráterének központjáig a Kyslinky hegyi telepig. Kyslinkytől a kék jelzésen (2650) haladva juthat el Horhát községébe, a Horhát-völgybe a Jánošík-szikla, a Bátov-szikla és a Horhát malom körül haladva. Ez a túrázási ötlet a gyakorlott túrázóknak ajánlott, ugyanis ez egy hegyi túra, amely a Polyána csúcsaihoz vezet.

Jöjjenek bátran, túrázzanak Polyánában!!

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Herencsvölgyről a Polyána  kráteréhez” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.